Takto môžeme chrániť pred jarnými mrazmi

Naše rastliny sú spokojné s prvými hodinami slnečného žiarenia a otepľovania na jar ako my ľudia. Na kvitnutie určitých odrôd už stačí niekoľko teplejších dní. Ak však teplomer počas kvitnutia ukazuje opäť mínus, značná časť našich ovocných stromov môže trpieť poškodením mrazom.

To môže na jednej strane spôsobiť poľnohospodárom značné finančné škody, a na druhej strane, napriek strate príjmu, musia byť zvyčajné agrotechnické práce vykonávané rovnako v nádeji, že v budúcom roku dôjde k väčšej úrode.

Poškodenie mrazom nastáva, keď denné otepľovanie spôsobuje, že v rastline cirkuluje vlhkosť a potom púčiky vyskočia. Avšak kvôli vracajúcemu sa nočnému mrazu po oteplení hmla na rastline zamrzne. To je pre našu rastlinu negatívne, pretože stres spôsobuje zamrznutie kvetov a potom nedosahuje očakávaný výnos.

Kvôli zvyšujúcej sa frekvencii extrémnych poveternostných javov spojených s globálnym otepľovaním musí ochrana pred mrazom tiež hrať oveľa dôležitejšiu úlohu pri produkcii ovocia ako doteraz. Tiež však stojí za to vedieť presne, čomu čelíme.

Vlhký alebo suchý vzduch môže tiež spôsobiť mrazy

Rozlišujeme dva hlavné typy jarných mrazov. Jedným z nich je transportovaný mráz, keď prichádza studený vzduch sprevádzaný mrazivým vetrom a vytláča tam teplý vzduch. V takom prípade nie je teplota nad nulou stupňov v danej oblasti typická. V takom prípade je bohužiaľ veľmi ťažké kontrolovať poškodenie mrazom, ale dobrou správou je, že sa jedná o zriedkavejší typ mrazu.

Druhou – proti ktorej sa už môžeme brániť – je radiačný mráz. V takom prípade sa do oblasti dostane suchý studený vzduch, v dôsledku čoho sa iba spodná niekoľkometrová vzduchová vrstva ochladí pod nula stupňov a horná vrstva sa zahreje, ďalším znakom je úplne bezvetrie. Našťastie už existujú osvedčené metódy proti radiačnému mrazu, ktoré zabraňujú ničeniu stromov.

Pasívne možnosti obrany

Ako preventívne opatrenie je možné použiť pasívne metódy dlho pred nástupom mrazu, aby sa mrazu trochu zabránilo a znížili sa jeho účinky. Na tejto pasívnej metóde je založený aj výber ornej pôdy a vhodných druhov rastlín.

Ak dokážeme zvoliť produkčnú oblasť, v žiadnom prípade nesaďte na južný svah včasne kvitnúce druhy. Tu môže rastlina začať kvitnúť skoro, čo môže neskôr viesť k zamrznutiu. Oplatí sa tiež vyhnúť mrazivým údolným oblastiam.

Aj výber správnej odrody rastlín je dôležitým prvkom. V oblastiach citlivých na mráz by sa mali vysádzať iba odrody s neskorým dozrievaním. To samo o sebe samozrejme nemusí byť nevyhnutne riešením, musíme sa brániť pred už vzniknutým mrazom.

K dispozícii sú tiež aktívne riešenia

Ak nastanú jarné mrazy, samozrejme nie je neskoro konať. Ukazujeme niekoľko možných riešení, ako efektívne bojovať proti nepriaznivému počasiu a trochu zvýšiť teplotu pre naše rastliny citlivé na mráz.

Jedným z takýchto možných riešení je miešanie vzduchu, aby sa zabránilo hromadeniu studeného vzduchu. Horná – teplejšia vrstva vzduchu sa pomocou veterného stroja zmiešava s dolným – chladnejším vzduchom. Táto metóda samozrejme funguje, iba ak je nad oblasťou plodiny podstatne vyššia vzduchová vrstva. V tomto prípade, v optimálnom prípade, môže byť teplota zvýšená až o 3 – 4 stupne. Nevýhodou tohto postupu je, že je dosť drahý. Nákup vhodnej veternej turbíny na cca. 8 – 10 miliónov forintov.

Ďalšou možnosťou je over-crown ochrana proti mrazu. V takom prípade sa vodný postrek nanáša na listy rastlín jemným postrekom a teplo uvoľňované počas zamŕzania vody zvyšuje teplotu plantáže. Nanášanie je dosť drahé aj pri veľkej spotrebe vody a môže mať tiež nevýhodu, že pri veľmi nízkych teplotách môže voda v tryske zamrznúť.

Počas úplného bezvetria je najbežnejšie používanou technikou spaľovanie parafínu. Pri spaľovaní parafínu v kovových plechovkách môžeme zvýšiť teplotu na našej plantáži až o 5 – 6 stupňov. Avšak vo veternom počasí nemožno túto metódu použiť, pretože takto použité teplo sa jednoducho stratí.

Máme tiež možnosť použiť stroje na ochranu proti mrazu, ale sú tiež vysoké náklady na ich nákup a pravidelné používanie.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *